grnca je napisao:Nekad mi zaista neke stvari nisu jasne.
Imam u radionici dijamant...
Sjajna priča! I vrlo plastično objašnjava zašto kad pričamo na ovu temu koristim izraz 'mistifikacija'.
grnca je napisao:Nekad mi zaista neke stvari nisu jasne.
Koko Bil je napisao:grnca je napisao:Nekad mi zaista neke stvari nisu jasne.
Sjajna priča! I vrlo plastično objašnjava zašto kad pričamo na ovu temu koristim izraz 'mistifikacija'.
grnca je napisao:I cela ova diskusija uopšte nije jednostavna: plavuša ili crnka, lav-jelen, eurokrem-nutela......
mmilovan je napisao:Po ovoj logici, kontaktna zona sa brazdom kod konusne igle je najmanja.
Froggy je napisao:A o tome, mnogo više ovde...
zbrujic je napisao:mmilovan je napisao:Po ovoj logici, kontaktna zona sa brazdom kod konusne igle je najmanja.
Kako ovo zaključujemo?

Front Line je napisao:Kakve su i kakvog oblika igle sa kojim se prave masteri?
mmilovan je napisao:zbrujic je napisao:mmilovan je napisao:Po ovoj logici, kontaktna zona sa brazdom kod konusne igle je najmanja.
Kako ovo zaključujemo?
Pa prema onim dijagramima koji se mnogo puta ponavljaju u raspravama o iglama: redom su navedene konusna, eliptična i igla posebnog vrha. Uvek je konusna na prvom mestu.
mmilovan je napisao:Front Line je napisao:Kakve su i kakvog oblika igle sa kojim se prave masteri?
Safirne igle, sa ugrađenim grejanjem i oblika koji bi se najpre mogao opisati kao piramidalno srubljen (zašiljen).

mmilovan je napisao:Da napomenem da sam ovde mislio na poprečni presek kroz brazdu. Lako se može sagledati da neka šibata ili slična igla dodiruju i gornje delove poprečnog preseka "V". A i eksperimentalno sam lično utvrdio ovu činjenicu sa iglama većeg poprečnog preseka od nominalnog kada se njime sviraju mikro ploče. Odmah se čuju sva moguća krckanja i pucketanja kojih nema kada je igla dublje u brazdi i dodiruje niže njene delove.
zbrujic je napisao:Da, vidim.
Ali, u onom threadu se negde kaže i da mala kontaktna površina nije poželjna (bez daljeg objašnjenja). Možda bi razlog mogao biti u tome što manja površina kontakta znači i veći pritisak (napon) koji lakše oštećuje zid brazde ("reže ga"). Eliptična (i slične) igla na "idealan" način povećava kontaktnu zonu (u jednom pravcu).
Samo nagađam, nemam predstavu o nivoima pritiska koji postaju "opasni" po vinil.
zbrujic je napisao:mmilovan je napisao:Front Line je napisao:Kakve su i kakvog oblika igle sa kojim se prave masteri?
Safirne igle, sa ugrađenim grejanjem i oblika koji bi se najpre mogao opisati kao piramidalno srubljen (zašiljen).
zbrujic je napisao:mmilovan je napisao:Da napomenem da sam ovde mislio na poprečni presek kroz brazdu. Lako se može sagledati da neka šibata ili slična igla dodiruju i gornje delove poprečnog preseka "V". A i eksperimentalno sam lično utvrdio ovu činjenicu sa iglama većeg poprečnog preseka od nominalnog kada se njime sviraju mikro ploče. Odmah se čuju sva moguća krckanja i pucketanja kojih nema kada je igla dublje u brazdi i dodiruje niže njene delove.
A, skuplja li se nešto (prašina?) u samom dnu brazde?
zbrujic je napisao:Dakle, mora se kupovati taj mikroskop![]()
Ima dosta nekih modela za PC sa uvećanjem 200-500x. Svi su oko $100. Zna li neko nešto o tome koji kupiti?
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost