Da li ste testirali svoj sluh?

Članovi foruma pišu i testiraju za vas

Re: Da li ste testirali svoj sluh?

Postod gvlada » Ned Maj 24, 2009 12:48 pm

39,2 a? ;)
Vladavina has spoken.
Korisnikov avatar
gvlada
VIP member

Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 10:16 pm

Reklama

Blu-ray Shop

Postod marko12123 » Čet Feb 25, 2010 10:32 pm

Posto se testiram s vremena na vreme na VMA i tamo sam radio testove sluha meni su rekli da cujem i zvukove koje ne bih trebao da cujem. :D
Jedino je steta sto nemam para za hi-fi sistem koji moze da isprati moje usi :listen
Korisnikov avatar
marko12123
Member

Pridružio se: Čet Feb 11, 2010 4:31 pm

Postod prophet » Pet Feb 26, 2010 10:45 am

marko12123 je napisao:Posto se testiram s vremena na vreme na VMA i tamo sam radio testove sluha meni su rekli da cujem i zvukove koje ne bih trebao da cujem. :D
Jedino je steta sto nemam para za hi-fi sistem koji moze da isprati moje usi :listen

Ovo je već zabrinjavajuće :lol: Šalu na stranu, evo kakvo je moje iskustvo. Testiranje sluha radili smo na sistematskom pregledu pre zapošljavanja i kasnije na svake dve godine u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi. Posao je bio vezan za rad sa slušalicama. Posle dve godine rada sluh je bio vidno oslabljen na visokim frekvencijama. Meri se tako što se zvuk postepeno pojačava i ispitanik reaguje u momentu kada čuje ton. Nemojte me držati za reč ali mislim da je razlika bila reda veličine -20dB. Stoga upozorenje mlađim naraštajima da povedu računa sa upotrebom telefona, pa i slušalica. Inače čujem i dalje visoke tonove sve do 16 kHz.
Btw, juče sam testirao svoje uređaje raznoraznim test signalima i rezultati su veoma interesantni. Uređaji su sve lepo ispratili, čak je pojačalo prenosilo signal od 10 Hz i zvučnici su na to reagovali. Bilo je zanimljivo gledati bas membrane kako se pomeraju i koliki im je hod. Ono što me je zapanjilo je to koliko ima rezonanse u mojoj sobi i koliko ista kvari zvuk. Sreća da je to pri većim nivoima glasnoće, na nivou na kome ja slušam i malo glasnije sve je bilo u redu. :listen
1.Što ružniji zvučnik to bolji zvuk.
Korisnikov avatar
prophet
HIFI freak

Pridružio se: Sre Maj 21, 2008 5:30 pm

Postod zika » Pet Feb 26, 2010 11:21 am

Jedna činjenica: Naša deca će, baš zbog slušalica, loudness-war-a i sličnog, imati daleko kraći "slušni vek" od nas... No, mi smo krivi... Imam sreće da ta sudbina neće zadesiti, makar ne iz tih razloga, moje sinove...
Korisnikov avatar
zika
Audiofil

Pridružio se: Pon Maj 04, 2009 9:28 am

Postod Pelac » Pet Feb 26, 2010 2:43 pm

zika je napisao:Jedna činjenica: Naša deca će, baš zbog slušalica, loudness-war-a i sličnog, imati daleko kraći "slušni vek" od nas... No, mi smo krivi...

Slazem se sa ovim, ali ima i gorih stvari - svadbe
Bio sam na nekoj svadbi u istocnoj Srbiji nedavno, ono je bilo cisto silovanje slusnog aparata, znaci ozvuceni duvaci koji cepaju po usima i bas koji pomera escajg po stolu, kriminal, bukvalno, srecom bilo je jos prostorija koje su bile odvojene i nepokrivene ozvucenjem.
Gledam onu decu kako igraju ispred zvucnika i razmisljam sta ce oni cuti za 20-30 godina...
... a u tom kraju, na svadbu se ide bukvalnmo svaki vikend tokom leta
Pelac
Member

Pridružio se: Čet Dec 20, 2007 9:33 pm

Postod zika » Pet Feb 26, 2010 3:12 pm

Važno je znati da taj zvučni pritisak, kada je uho "slobodno" tj. nezačepljeno, daleko manje škodi od daleko manjeg pritiska pri začepljenom uhu... Dakle, slušalice-bubice su polako, ali sigurno, ubistvo slušnog aparata... Čak i "obične" slušalice koje stoje na školjkama, značajno manje škode... Makar tako objašnjavaju oni za koje mislimo da znaju o čemu pričaju. Ovo nije iz ličnog iskustva, jer, ma koliko pokušavao, ne uspevam da se naviknem da muziku slušam ni "običnim" a još manje bubica slušalicama... Na takvim svadbama, nikad, nisam bio...
Korisnikov avatar
zika
Audiofil

Pridružio se: Pon Maj 04, 2009 9:28 am

Postod Vlajo » Pon Mar 01, 2010 10:49 pm

zika je napisao:Na takvim svadbama, nikad, nisam bio...

Ja na zalost jesam na jednoj, i bilo mi je gore nego kad sam bio posle koncerta R.Corbe ispred ozvucenja.Dva dana nisam cuo najbolje, jedva sam se dozvao :roll:
Korisnikov avatar
Vlajo
HIFI freak

Pridružio se: Ned Okt 11, 2009 11:32 pm

Postod Willi Studer » Uto Mar 02, 2010 3:40 am

marko12123 je napisao:Posto se testiram s vremena na vreme na VMA i tamo sam radio testove sluha meni su rekli da cujem i zvukove koje ne bih trebao da cujem. :D

Da nisu možda glasovi koje ne bi trebalo da čuješ?
Korisnikov avatar
Willi Studer
Moderator

Pridružio se: Pet Sep 30, 2005 3:48 pm

Postod Willi Studer » Uto Mar 02, 2010 3:42 am

Pelac je napisao:
zika je napisao:Jedna činjenica: Naša deca će, baš zbog slušalica, loudness-war-a i sličnog, imati daleko kraći "slušni vek" od nas... No, mi smo krivi...

Slazem se sa ovim, ali ima i gorih stvari - svadbe
Bio sam na nekoj svadbi u istocnoj Srbiji nedavno, ono je bilo cisto silovanje slusnog aparata, znaci ozvuceni duvaci koji cepaju po usima i bas koji pomera escajg po stolu, kriminal, bukvalno, srecom bilo je jos prostorija koje su bile odvojene i nepokrivene ozvucenjem.
Gledam onu decu kako igraju ispred zvucnika i razmisljam sta ce oni cuti za 20-30 godina...
... a u tom kraju, na svadbu se ide bukvalnmo svaki vikend tokom leta

Šta fali vlaškim svadbama? Ja jedva čekam da idem na sledeću, to je bolji trans nego Goa.
Korisnikov avatar
Willi Studer
Moderator

Pridružio se: Pet Sep 30, 2005 3:48 pm

Postod zeoN_Rider » Uto Mar 02, 2010 5:03 am

Willi Studer je napisao:Šta fali vlaškim svadbama? Ja jedva čekam da idem na sledeću, to je bolji trans nego Goa.

А тек Крка и :beer :bacanje

:wave2 зеоН_Ридер
Постоје две врсте људи:они који деле људе на две врсте и они који то не чине.
Korisnikov avatar
zeoN_Rider
VIP member

Pridružio se: Čet Jan 17, 2008 3:16 pm

Postod marko12123 » Uto Mar 02, 2010 9:39 am

Willi Studer je napisao:

Samo zvukovi kao sto sam i napisao. Tu i tamo po neka glupost ali to uglavnom filtriram...
Korisnikov avatar
marko12123
Member

Pridružio se: Čet Feb 11, 2010 4:31 pm

Postod libero » Uto Mar 02, 2010 11:33 am

marko12123 je napisao:
Willi Studer je napisao:

Samo zvukovi kao sto sam i napisao. Tu i tamo po neka glupost ali to uglavnom filtriram...

Ukljucis Dolby G (za glupost)
Korisnikov avatar
libero
Member

Pridružio se: Uto Avg 12, 2008 9:43 pm

Postod Vicca Tito » Uto Mar 09, 2010 12:45 am

Možda bi povećana količina cerumena u ušnim kanalima dobrodošla za zaštitu od trajnijeg oštećenja
slšnog aparata. Dakle, majke i očevi, možda da ne čistimo uši svojoj deci baš po svakom kupanju (koji su
bar u mojem slučaju već žrtve bubica, što od mobitelov što od iPoda).
BTW, imunoaktivne supstance i odbrambeni sekreti su pre kratkog vremena dokazani kao vrlo djelotvorni
u cerumenu. Izaberite: čisti ušni kanali sa češćim upalama i odličnim sluhom ili cerumenom obloženi
isti sa dobrim do vrlo dobrim sluhom (isti naime ne utiče v velikoj meri na sprovodljivost kroz meatus
acusticus externus) i zdravije uvce. :-)
What's your Naim?
Korisnikov avatar
Vicca Tito
HIFI freak

Pridružio se: Ned Nov 27, 2005 12:38 am

Postod Arn den riddare » Uto Mar 16, 2010 11:21 pm

Cerumen je inače odličan prirodni materijal za dampiranje zvukovoda. Tako da, ako preferirate topliji zvuk, a nemate para za lampe, jednostavno nemojte prati uši 8)
Feige nur fürchten den,
der waffenlos einsam fährt!
Korisnikov avatar
Arn den riddare
Member

Pridružio se: Uto Apr 21, 2009 12:02 am

Postod Lakedemon » Sre Mar 17, 2010 1:36 am

Willi Studer je napisao:

:D :D :D
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as being self-evident.
Arthur Schopenhauer (1788-1860)
Korisnikov avatar
Lakedemon
Audiofil

Pridružio se: Uto Dec 30, 2008 2:39 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gluva soba