od stein » Pon Jan 21, 2008 8:45 am
Samo mi još jedna mala stvar smeta da potpuno pređem na Linux. Problem sa VPN konekcijom koju moj provider postavlja kao PPTP po MS standardima i forsira IP adresu na koju treba da se nakačim formulisanu kao da je reč o LAN adresi. Verujem da će uvlačenje routera u sistem ovo učiniti zastarelim problemom i tu dolazi poentiranje. Ubuntu 8.04 (kao i Fedora Core8 i Suse 10.3) bez ijedne greške dolaze kao DVD distribucije (s tim da Ubuntu postoji i u CD verziji) a na dvd-u sav mogući potreban i nepotreban softver. Od bazičnih stvari tipa Gnome Commander (linux verzija Windows Commandera, danas Total Commander), txt editori, audio playeri, recorderi, Open Office, Mozilla, mail klijenti, Gimp (raster), Inkscape (vektor), ripperi, CD/DVD burning softver, i gomila mnogih drugih aplikacija sve dolazi potpuno besplatno, sa već integrisanim Win4lin/wine okruženjima za upotrebu aplikacija za rad pod Win okruženjem bez potrebe da se unutar linuxa instalira windows da bi dotične aplikacije radile. Ono što se meni tu najviše dopada je činjenica da se recimo buntu ne samo delklariše kao besplatan OS, već je usporedbe radi sa MS OS-ovima uznapredovala i podrška za sav postojeći novi hardver. Najbolji primer je moj novi notebook Acer Extensa 5220. Ni XP, ni Vista nemaju svoju podršku drajvera za monitor, čipset, grafičku, LAN, WiFi, Bluetooth, nego se mora naći ili na internetu ili imati Acer cd sa driverima (a isporučuju se samo driveri za Vistu!, za XP se mora ići na internet i skidati nekih 100+ MB drivera) a sve tri gore navedene distribucije Linuxa iz cuga detektuju sav hardver na mašini i sve se instalira automatski. Eto ideje ako već pričamo o freewaretu...
...over & out...