stameni je napisao:Posto se malo amaterskim bavim fotografijom dadoh sebi za pravo da te malo posavetujem. Naime budzet ti je jako mali ali uz malo gimnastike i stroljenja moci ces da nadjes nesto da kupis. Prvo na sta trebas da obratis paznju je proizvodjac, moj savet ti je Olimpus, Nikon, Canon , Pentax, Sony i Practika, i to tim redom. To su firme koje su se specijalizovale za tu opremu i za te novce mozes da nadjes pristojan aparat. Druga stvar je rezolucija cipa (broj megapiksela) sve izmedju 3 i 8 je i vise nego dovoljno, bitnija ti je optika. Da ne zalazim u detalje, sto veci OPTICKI zum ima aparat to mu je optika kvalitetnija u toj cenovnoj klasi. Bolje kupi aparat sa manje Megapiksela a boljom optikom nego obrnuto. Treca bitna stvar je napajanje, bolje je ako aparat koristi obicne AA baterije nego svoju punjivu Litijumsku bateriju zato sto ih ima na svakom koraku, zato sto su jeftinije i zato sto ti nece praviti probleme na niskim temperaturama kao litijumska. Izbor imas, pa srecno.
! Da napomenem da su prvi digitalni SLR aparati u pro klasi imali tek nesto vise od 1MP ali da po kvalitetu verovatno siju i dan danas na trzistu sve do 2Keur iz radnje!.. pri tome mislim samo na telo(kameru) bez objektiva.. Naravno da se sa 2Mp ne mogu stampati bilbordi ali fotografije srednjih formata itekako...
) ali sto se zuma tice situacija je apsolutno suprotna!!! Dakle, sto manji zum to bolja slika!!! Da je situacija stoveci zum- to bolji objektiv svi fotoaparati- amaterski i profesionalni- bi imali iskljucivo samo megazoomove! Ali oni to nemaju, evo i zasto: zumovi su po svojoj prirodi veoma komplikovane sprave, kako opticki tako i mehanicki i u sebi sadrze i po 15- 20 sociva, lepljenih u grupe po nekoliko. ..mehanicki je komplikovan zato sto te grupe treba ravnomerno uskladjivati sa svakim novim zumom i izostravanjem ali to na kraju i ne utice na sam kvalitet fotografije vec povlaci neke probleme mehanicke prirode... Za razliku od njih objektivi s fiksnom ziznom daljinom, dakle bez zuma uopste, imaju u proseku 5-6 sociva u dve tri grupe i iz toga, logicno, proizilazi da je reprodukcija same slike kvalitetnija! Drugi veliki problem kod megazoomova(namerno kazem mega) je taj sto dolazido jake deformacije slike po obodu- takozvano vinjetiranje! Zoom-objektivi egzistiraju samo zbog svoje prakticnosti i predstavljaju u sustini kompromis naustrb kvaliteta reprodukcije slike! Optimum koji je proizisao iz prakse jeste zoom tek nekih tri puta(3xzoom). Da se nadovezem odmah, da je kvalitet kristala od koga se sociva prave direktno utice na kvalitet jednog objektiva.. To su cinjenice..
(kad kazem kvalitetne ne mislim samo na dugotrajnost veci na to da nece da iscure i uniste kontakte) i na kraju, najcesce, aparati u budzet klasi znaju da budu veliki potrosaci!.. Tutti je napisao:Canon Ixus neki od modela ako trazis mali i kompaktan aparat. Ja imam Ixus 60 i stvarno sam zadovoljan sa njim. Druga opcija je Sony, daje malo zivlje slike od Canona koji je po meni ima neutralnije boje.
Tutti je napisao:Za nocno tj. pri slabijem svetlu slikanje bez blica jedino uz pomoc tripoda mogu se dobiti pristojni snimci. Ne mojte se nadati da mozete dobiti ekstra sliku u nocnom modu bez nekog DSLR-a, a i tu treba umeca.

Nezbit je napisao:Michelas,
Kako si zadovoljan fotkama pri slabijem (veštačkom) svetlu? Može li to bez blica? Tražim upravo neki aparat tog tipa. Većina tih compact modela daje sasvim pristojne fotke u eksterijerima pri dnevnom svetlu, ali uglavnom kad se fotkaš negde sa društvom uveče to ispadne krševito bez blica, a sa blicom ume da bude još gore...
Kakva su tvoja iskustva sa ixusom?
).
!Nezbit je napisao:Hvala na detaljnom odgovoru & napomeni za cene!

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost